Een probleem, waar wij regelmatig mee te maken krijgen is het probleem van siliconen. En dan vooral de siliconenbesmetting.
Wat gebeurt er?
U gaat vol goede moed aan de slag met uw gloednieuwe kozijn. Een prachtig stukje vakmanschap, die tevens mooi moet worden afgewerkt met een goede lak.
U reinigt de ondergrond met verfreiniger, en daarmee bent u eigenlijk, zonder het te weten, al een probleem aan het creëren.
Veel kozijnfabrieken/timmerlieden werken met siliconenkit of een variant hierop. Deze kit is uitstekend geschikt voor afdichting en is verouderingsbestendig.
De siliconenkit dient dan ook niet overgeschilderd te worden. Maar omdat er een doekje overheen gaat tijdens de voorbehandeling worden de grondstoffen van de siliconen onzichtbaar verspreid over het hele oppervlak.
En dan hebben we hem te pakken; de siliconenbesmetting.
Tijdens en direct na het opbrengen van een verflaag op een met siliconen besmette ondergrond, ontstaat vaak plaatselijk kratervorming in het schilderwerk. Ook wel bekend als “visogen”.
Ook al blijft u door strijken, de kraters blijven komen.
Geen Paniek! Er is nog hoop.
Volg onderstaand stappenplan:
- Haal de natte verf er weer af met een schone doek.
- Schuur het geheel op.
- Bestel Vista Anti Siliconen Additief voor alkydverven of Avis Anti siliconen vloeistof (terpentinebasis) of Vista Anti Siliconen Additief Aqua, alsmede Avis Aqua anti siliconen vloeistof voor watergedragen verven.
- Doseer volgens gebruiksaanwijzing, goed roeren en zet een proef op om te kijken of uw verf goed reageert op de anti siliconen vloeistof. (Dit gaat in 99% van de gevallen goed, maar u wilt niet onder die 1% vallen)
- Reageert de verf goed? Schilder uw kozijn nogmaals met de toegevoegde antisiliconen in de verf.
Als alles goed is gegaan heeft u geen last meer van de siliconenbesmetting en kunt u verdergaan met de normale schilder werkzaamheden.
Om alle problemen voor te zijn, hebben wij een goed alternatief. Een overschilderbare glaskit.